برای کاهش خسارت و خرابی ناشی از برخورد دو ساختمان مجاور به یکدیگر در زمان نشست ساختمان یا وقوع طوفان و زلزله، فضایی خالی بین ساختمان ها در نظر گرفته می شود، که به این فضا درز انقطاع گفته می شود. علاوه بر این، فاصله مذکور مانع از افتادن بار ساختمان های مجاور بر روی یکدیگر می شود. درز انقطاع معمولا برای ساختمان های بیش از 4 طبقه یا با ارتفاع بیش از 12 متر در نظر گرفته می شود. پس از پایان کار و برای جلوگیری از تبدیل شدن به منبع آلودگی، پر شدن این فضا با خاک و خاشاک و اجسام به هنگام وزش باد، ورود و لانه سازی پرندگان و حیواناتی مانند موش، گربه، حشرات و… لازم است برای بستن درز انقطاع بین دو ساختمان اقدام نماییم.
بستن درز انقطاع بین دو ساختمان
با استفاده از یک سری ورق های گالوانیزه، اقدهم به بستن درز انقطاع بین دو ساختمان میکنند، و سپس بر روی آن رنگی مشابه سنگ یا آجر نمای شما می زنند، تا تضاد رنگی آن ها به چشم نیاید. برخی از این ورق های گالوانیزه هم خودشان به رنگ نمای شما هستند و دیگر نیازی به رنگ کردن آن ها پیدا نمی کنید. اگر که از انواع ال شکل ورق های گالوانیزه استفاده کردید، باید یکی از لبه های آن را بر روی دیوار همسایه کناری پیچ بکنید.
این ورق های گالوانیزه، عمر مفید پانزده ساله دارند و دارای خاصیت ضد زنگ نیز هستند. می توانیم به جای ورق های گالوانیزه، از توری های مرغی پلاستیکی یا فلزی استفاده کنیم. معمولا برای پوشاندن درز انقطاع ، از داربست استفاده نمی کنند و این کار را به وسیله طناب انجام می دهند، که باعث صرفه جویی در زمان و هزینه های شما می شود.
این کار باعث می شود که دیگر نیازی به بستن داربست و در نتیجه صرف نیرو و سد کردن معابر نداشته باشید .
چرا نیاز به پوشاندن درز انقطاع داریم؟ { بستن درز انقطاع }
• بستن درز انقطاع بین دو ساختمان باعث می شود که خرابی هایی که در اثر ضربات ساختمان های کناری ایجاد می شود، کاهش پیدا کند.
• همچنین از ضرباتی که در حین زلزله از ساختمان های مجاور ناشی می شوند، جلوگیری می کند.
• همان طور که قبلا هم گفتیم، مانع از لانه سازی موجودات مختلف و حشرات در فضای بین دو ساختمان می شود.
• از نفوذ آلودگی های فیزیکی جلوگیری می کند.
• ظاهری زیباتر به نمای ساختمان می بخشد.
اصول اجرا درز انقطاع
برای پیشگیری از خرابی های ناشی از منقبض و منبسط شدن ساختمان بر اثر تغییر درجه حرارت محیط بیرون ساختمان و یا پیشگیری از انتقال بار ساختمان قدیمی کناری به ساختمان ایجاد میشود، بستن درز انقطاع بین دو ساختمان امری ضروری است.
در واقع درز انقطاع و درز ابساط برای جلوگیری از بر خورد ساختمانهای مجاور با یکدیگر و تشدید خسارات میباشد. در واقع مهندسان درزی را بین دو سازه ایجاد میکنند، که از عوامل جوی مثل زلزله و نشستهای ناگهانی ساختمانها جلوگیری کنند.
بستن درز انقطاع با ورق گالوانیزه
گالوانیزه یک ورق با ضخامت کم ولی با مقاومت و ماندگاری بالا است که برای بستن درز انقطاع بین دو ساختمان مناسب است . ما با استفاده از طناب راپل از مرز بین دو ساختمان آویزان شده و اقدام به نصب تور یا ورق گالوانیزه در سرتاسر درز انقطاع می کنیم .
بهترین روش البته گرانترین روش بستن درز انقطاع بین دو ساختمان ورق گالوانیزه میباشد. ورق را نسبت به عرض و طول درز انقطاع تهیه میکنیم و با پیچ رولپلاک روی نما میچسبانیم.
بستن درز انقطاع بین دو ساختمان با یونولیت
برای بستن درز انقطاع بین دو ساختمان میتوان از یونولیت و سیمان استفاده کرد. ابتدا یونولیت را به اندازه کافی و قطر درز خریداری میکنیم و در مرحله دوم با فشار لای درز قرار میدهیم و در مرحله آخر روی آنها را با سیمان نرم پوشش میدهیم.
بستن درز انقطاع نمای ساختمان با توری
روش سوم فقط برای جلوگیری از ورود پرنده ها به داخل درز میباشد. برای این کار باید توری گالوانیزه تهیه شود و روی درز پیچ رولپلاک شود. یا میتوان به صورت فشرده داخل درز انقطاع قرار دهیم.
بستن درز انقطاع با فوم
برای بستن درز انقطاع بین دو ساختمان با فوم، میتوان با فوم داخل درز را پر کرد. فوم به دلیل حالت ارتعاجی که دارد به مرور زمان پف میکند و کاملا راه ورود به درز را میبندد.
برای اینکار ابتدا روز قبل محل مورد نظر اندازه گیری میشود و به اندازه متراژ لوازم تهیه میگردد. ارتفاع نوردان ایران برای انجام کارهای خود دارای بیمه و قرارداد رسمی می باشد.
انواع مختلف درز انقطاع برای آشنایی بیشتر شما
1)درز انبساط
در این درز بتن قطع و میلگردها نیز معمولاً قطع می شوند. هر چند ممکن است با جزئیات خاص ادامه یابد ( غلاف متحرک ). این نوع درز به دلیل انبساط و انقباض بتن در اثر تغییرات دما و رطوبت کاربرد دارد. این درزها معمولاً تا روی شالوده ادامه پیدا می کند.
2)درز اجرائی
این نوع درز در نقشه برای پایان دادن به بتن ریزی مشخص می شود. بتن و میلگرد در درز اجرائی امتداد می یابد و در طراحی تداوم قطعه منظور می شود و هیچ نوع ضعف و جدائی نباید بوجود آید.
3)درز کنترل با درز جمع شدگی
این درز صرفاً به دلیل جمع شدگی بتن در هنگام گیرش و یا جمع شدگی ناشی از خشک شدگی بتن سخت شده و جلوگیری از ایجاد ترک های پخش در سطح بتن، در فواصل خاصی پیش بینی می شود و گاه نیاز به قطع کامل بتن در تمام ضخامت وجود ندارد. این درز عمدتاً در دالهای کف و به ویژه در انواع غیر مسلح ضرورت زیادی دارد. میلگرد ها ممکن است در این نوع درز ادامه یابد.
روش بستن درز انقطاع بین دو ساختمان
در ابتدا باید زاویه و فاصله میان دو ساختمان را محاسبه و اندازه گیری کنیم و با توجه به آن ورق ها ی مورد نظر را سفارش دهیم و خم مرتبط با آن را بزنیم , که در بیشتر نماها به طور L خم میخورد. معمولا فاصله میان بستن درز انقطاع بین دو ساختمان از ۱۰ تا ۲۰ سانت میباشد و ارتفاع ورق ها ۲ متری هست، که برای یک ساختمان ۴ طبقه حدود ۱۵ متر طول نیاز به ورق داریم .
روش اجرای بستن درز انقطاع بین دو ساختمان به این شکل است که ورق های مورد نظر را از بالای ساختمان در جهت پایین نصب نماییم و فضای خالی میان دو ساختمان را می پوشانیم .
ازجمله عوامل مهمی که سبب ایجاد درز انقطاع میان دو ساختمان شده پیشگیری از ضرر های ناشی از ضربه ساختمان های همسایه به یکدیگر است. به ویژه در حین وقوع زلزله که موجب تکان خوردن و یا این که خم شدن بنا به جهت شدت بالای زلزله همینطور پیشگری از انتقال صدا , سرما و گرما میان دو ساختمان را می توان اسم برد .
نشست یکی از ساختمان ها و صدمه خوردن به ساختمان دیگر به همین جهت است که یکی از شرط های شهرداری برای دادن پایان کار به ساختمان بستن درز انقطاع میباشد .
برای بستن درز انقطاع بین دو ساختمان و سازه از یونولیت هم می توان استفاده کرد . اما یونولیت بعد از گذشت زمان دچار ریزش و افتادن می شود . گزینه پیشنهادی ارتفاع نوردان ایران برای پوشاندن و بستن فاصله بین دو ساختمان استفاده از ورق گالوانیزه است . بستن درز انقطاع بدون داربست ( با روش راپل ) هیچ گونه مزاحمتی برای عابرین و دیگران ندارد.
هزینه پوشاندن درز انقطاع
هزینه بستن درز انقطاع بین دو ساختمان بستگی به روش و مصالحی دارد که برای بستن درز بین دو ساختمان بکار میرود.
یعنی قیمت بستن درز انقطاع با ورق گالوانیزه بسته به متراژ آن متغیر میباشد و بستگی به نوع ورق آن دارد.
روش دیگر که در هزینه پوشش درز بین ساختمان تاثیر دارد پوشاندن درز انقطاع با یونولیت و روکش کردن آن با سیمان میباشد. که نسبت به بستن درز با ورق اجرت آن متفاوت میباشد.
آب بندی درز انقطاع
در مواقعی بر اثر بارندگی شدید آب از لای درز انقطاع به کنار ساختمان نفوذ میکند و باعث خرابی داخل ساختمان میشود.
این ورود آب باعث خرابی گچ و رنگ داخل ساختمان میشود. برای آب بندی درز انقطاع نمای ساختمان حتما باید با مواد و مصالح قوی آنرا پوشاند.
پوشش درز انقطاع در پاسیو و نورگیر
غیر از نما شما درون پاسیو و نورگیرتان نیز درز انقطاع دارید که در چهار گوشه آن قرار دارد. این درز ها باعث میشود تا کبوتر در آنجا لانه سازی و زندگی کنند.
بعد از سال ها این موضوع باعث به وجود آمدن کنه های بسیار زیادی درون درز ساختمان ها میشود که باعث دردسر شما هستند. که برای جلوگیری از این مشکلان باید برای بستن درز انقطاع اقدام نماییم.
مطلب مرتبط:
آب بندی نمای ساختمان ، خدمات نمای ساختمان در تهران ، پیچ و رولپلاک نما با طناب