کلایمر چیست ؟ بالابر نما به نوعی از تجهیزات گفته می شود، که جهت دسترسی به نمای ساختمان های بلندمرتبه ،سدها، پلها، سیلوها، مخازن نفت و … به منظور تعمیر و نگهداری، نظافت، نقاشی، سیمانکاری، رنگ کاری، نصب کامپوزیت پنل و بطورکلی بازسازی و نما سازی سازه های بلندمرتبه که امکان دسترسی به آنها دشوار می باشد مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از کلایمر به جای داربست به مراتب از نظر هزینه، زمان انجام کار و همچنین ایمنی و کاهش حوادث بسیار مفید می باشد.
دسته بندی انواع کلایمر چیست؟
به صورت کلی کلایمرها را میتوان به دو دسته بندی زیر تقسیم بندی نمود:
- کلایمر مکانیکی یا دستی
- کلایمر برقی
در ادامه همراه ما باشید تا توضیحات مرتبط با هرکدام را در اختیار شما قرار بدهیم.
کلایمر مکانیکی یا دستی
همانطور که مشخص است، کلایمر مکانیکی که با نام کلایمر دستی نیز شناخته میشود، حرکت سبد با نیروی دست انجام میشود. این نوع از کلایمرها به عنوان یک بالابر ساده نیز کاربرد داشته و جایگزین مناسبی برای انواع داربستها هستند.
کاربرد این نوع از کلایمر چیست؟ در اکثر موارد این نوع از کلایمرها تنها به صورت عمودی یا بالا و پایین جرکت میکنند. عدم حرکت افقی یا به سمت راست و چپ باعث میشود در سازههای بلند یا دارای وسعت عرضی کاربرد چندانی نداشته باشند. میتوان از آنها برای جایجایی افراد، وسایل و متریال استفاده نمود.
کلایمر برقی
این نوع از کلایمرها را که دارای الکتروموتور بوده و توسط آن جابجا میشوند را کلایمر برقی مینامند. جایگزین مدرن و کارا برای انواع داربستهای سنتی و قدیمی. انواع کلایمر برقی برای تعمیر و نگهداری از ساختمانهای مرتفع و عریض مناسب میباشد.
موتورهایی که برای ساخت کلایمر ها استفاده میشوند متناسب با نیاز مصرقی دارای توان و سرعت متفاوتی میباشند. امکان حرکت افقی علاوه بر حرکت عمودی، امکان دسترسی به سطوح و موارد متفاوت را در نمای ساختمان ممکن میسازد.
برخی از مزایای دستگاه کلایمر ( بالابر نما )
- کاهش هزینه و خطرات جانی نسبت به استفاده از داربست
- دسترسی مطمئن و آسان به محل مورد نظر
- تسریع در پیشرفت کار و جابجایی آسان تجهیزات
- قابل طراحی جهت سبد به صورت شکل های مختلف هندسی
- دسترسی به نقاط بسیار بلند و غیر قابل دسترس
- جابجای پرسنل و تجهیزات به محل مورد نظر
- مونتاژ و دمونتاژ سریع دستگاه
- قابلیت کار تا ارتفاع مورد نظر
ویژگی های سبد بالابر نما
- مجهز به سیستم پاراشوت و یا قفل ایمنی
- مجهز به سیستم خلاص کن دستی موتور در مواقع قطع برق
- مجهز به سوئیچ های محدود کننده حداقل و حداکثر ارتفاع
- مجهز به سامانه حساس به ظرفیت بیش از حد دستگاه
- مجهز به سامانه جمع کننده سیم بکسل (در صورت سفارش)
- مجهز به چهار رشته سیم بکسل مغز فولاد گالوانیزه ( 19 * 6 ) با قطر 8.3 که دو رشته آن اصلی و دو رشته دیگر سیم بکسل امنیتی بوده که در صورت بروز اشکال وارد عمل می شود
- مجهز به اتصالات استاندارد و پیچ ها و بست های فولادی
- مجهز به سبد مدولار قابل تنظیم از 1 تا 6 متر هم از جنس آهن و هم آلومینیوم
- مجهز به عرشه بالایی قابل ریگلاژ هم در ارتفاع و هم در خروجی عرشه از نما
- مجهز به وزنه های استاندارد قابل حمل
کلایمر چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد ؟
نوعی بالابر ساختمانی است که دارای یک سبد مخصوص به طول متغیر ۲ تا ۶ متری بوده و از آن می توان برای تمیزکاری و تعمیرات نمای ساختمان، بالابردن مصالح ساختمانی، جا به جایی تجهیزات کارگاهی و غیره از آن استفاده کرد.
در واقع جانشین بسیار مناسبی برای داربست های ساختمانی می باشد که علاوه بر هزینه بر بودن، وقت زیادی نیز جهت نصب آنها گرفته می شود.
این دستگاه بوسیله موتورهای وینچی که با سیم بکسل مخصوص به پایه های نگهدارنده آن وصل می شود حرکت می کند و دارای ترمز اضطراری نیز می باشد.
اما نکته مهم این است که آیا واقعا از این تجهیزات می توان به جای داربست استفاده کرد یا خیر؟ آیا قیمت بالابر ساختمانی با قیمت داربست برابری می کند؟ از نظر فضای کاری داربست مناسب تر است یا بالابر سبد دار ؟ و سوالاتی از این قبیل که در ادامه سعی می کنیم به صورت ریز به آن پاسخ دهیم.
کلایمر از نگاه فنی و قیمتی
دستگاه بالابر می تواند هم به صورت دستی و هم با استفاده از موتور جا به جا شود.
در صورت استفاده از بالابر سبد دار دستی سرعت جا به جایی آن کاهش می یابد اما با توجه به قیمت مناسب آن، می توان از آن در ساختمان های با ارتفاع کم هم استفاده کرد.
بالابر های با موتور وینچی که فقط حرکت عمودی دارند
در واقع دارای دو پایه مخصوص می باشند که در بالای ساختمان نصب می شوند و با سیم بکسل به موتورهای وینچی که در داخل سبد قرار دارند باعث حرکت آن می شوند.
همچنین ترمزهای اضطراری نیز طراحی شده اند که در کنار موتورهای وینچی بر روی سبد نصب شده اند و سیم بکسل های دیگری جهت ایمنی به این ترمزها اتصال یافته اند تا مانع از سقوط آن شوند.
برای جا به جایی این نوع از دستگاه های بالابر کافیست سبد را تا پایین ترین نقطه هدایت کنید طوری که بر روی زمین قرار گیرد. حال کافیست پایه های آن را را که در بالاترین طبقه با وزنه مهار شده اند را به نقطه دلخواه جا به جا نمایید.
در واقع جا به جایی آنها شبیه بالابرهای ساده ساختمانی می باشد و نیازی به تخصص ندارد تا جایی که کارگران ساده ساختمانی نیز می توانند آن را جا به جا نمایند.
ایراد بالابر نما و راه حل
شاید تنها عیب این نوع تجهیزات این باشد که هنگام حرکت و یا کار کردن بر روی آن تکانهای زیادی می خورد که بایستی به نحوی مهار شود. برای مثال اگر یک بنا قرار باشد بر روی آن بایستید و کارش را انجام دهد به هیچ عنوان تعادل نخواهد داشت ( بهتر است فرد آموزش دیده و حرفه ای باشد ) زیرا سبد دستگاه مدام به عقب و جلو خواهد رفت.
در این حالت تنها راه حل بستن سبد آن به بدنه ساختمان می باشد که بایستی هنگام بتن ریزی و یا دیوارچینی تمهیدات لازم صورت گیرد.
بالابر سبد دار از لحاظ قیمت با داربست قابل مقایسه نیست و این تفاوت قیمت در ساختمان های مرتفع تر بیشتر به چشم می آید.
از طرفی داربست ها معمولا اجاره می شوند و این درحالی است که دستگاه بالا رونده برای همیشه در اختیار کارفرما خواهد بود و صرفه اقتصادی بالایی دارد. برای مثال در یک ساختمان ۱۰ طبقه هزینه یک بالابر با وینچ برقی که فقط حرکت عمودی دارد با داربست برابری می کند.